Dr Mariani Abdul Hamid Founder DerMAGs

Dr Mariani Abdul Hamid

CEO & Pengasas Dermags skincare

Dr Mariani Abdul Hamid adalah merupakan ketua penyelidik di Institut Pembanguan BioProduk Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan  memimpin satu pasukan yang terdiri daripada segolongan penyelidik yang terdiri daripada pemegang PhD serta Professor untuk menghasilkan produk-produk yang berkualiti tinggi.

Dengan kepakaran dalam Kejuruteraan Biokimia (major in skin-lightening, anti-aging, wound healing, skin repair, preclinical & clinical study) dari University of Dongguk, Korea, Dr Mariani mula komited menjalankan kajian berterusan terhadap produk DerMAGs sejak 2014.

Biodata Dr Mariani

Tarikh Lahir20 Oktober 1977
Tempat LahirSik, Kedah
PendidikanSekolah Kebangsaan Sik (1984-1989)
Sekolah Menengah Sultan Badlishah, Kulim (1990-1995)
Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia, UTM (1996-2000)
Sarjana Muda Kejuruteraan Bioproses, UTM (2007-2009)
Sarjana (PhD) Kejuruteraan Biokimia, Dongguk University, South Korea (2009-2012)
KerjayaPensyarah Fakulti Kejuruteraan Kimia dan Kejuruteraan Tenaga, UTM
Pengurus Institut Pembangunan Bioproduk (unit komestik dan wangian)
Pengasas DerMAGs Skin Solution

Pada tahun 2009, Dr Mariani melanjutkan pelajaran ke Dongguk University, South Korea dalam Ijazah Sarjana (PhD) Kejuruteraan Biokimia di bawah seliaan Professor Park Chang-Seo, seorang pakar kosmetik terulung di Korea yang terlibat secara langsung dalam mewujudkan jenama-jenama kosmetik gergasi dari Korea seperti IOPE, LANEIGE, AMORE PACIFIC, HANSKIN dan TONY MOLY.

Dengan kerajinan dan keazaman yang tinggi, beliau menunjukkan prestasi yang cemerlang di negara asing dan mendapat markah keputusan 4.35/4.5 dalam ujian pencapaiannya di Korea.

Pada tahun 2012, Dr Mariani mula bekerja di Institut Pembangunan Bioproduk (IBD), di Universiti Teknologi Malaysia sebagai pensyarah kanan dan mula mengeluarkan produk DerMAGs pada tahun 2014.

Dr Mariani bersama Prof Park Chang Cheo

Galeri Gambar

Dr Mariani Abdul Hamid di Akhbar

Dr Mariani @ Media

Dr-Mariani-@-Media-Logo