Rawat Jeragat dengan 4 Bahan Semulajadi

Rawat-Jeragat-dengan-Bahan-Semulajadi

Masalah jeragat atau pigmentasi kulit sering menjadi masalah yang dialami oleh ramai orang. Jeragat terjadi apabila kulit menghasilkan melanin secara berlebihan menyebabkan warna kulit menjadi tidak sekata dan membentuk bintik atau tompokan gelap pada kulit. Walaupun terdapat pelbagai kaedah rawatan untuk mengatasi masalah jeragat, terdapat juga penyelesaian semulajadi yang berkesan dan selamat untuk dicuba.

1. Lemon

Lemon mengandungi bahan pemutihan semula jadi yang dapat membantu mengurangkan jeragat pada kulit. Caranya adalah seperti berikut:

 1. Ambil sebiji lemon dan perah jusnya.
 2. Celupkan bola kapas ke dalam jus lemon dan sapukan ke kawasan kulit yang mengalami masalah pigmentasi.
 3. Biarkan selama 15 minit sebelum bilas dengan air sejuk.
 4. Lakukan ini dua kali seminggu untuk mendapatkan hasil yang lebih baik.

2. Masker Yogurt dan Madu

Yogurt dan madu adalah bahan semulajadi yang dapat membantu memudarkan jeragat dan memberikan kelembapan kepada kulit. Ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Campurkan 2 sudu besar yogurt dengan 1 sudu besar madu dalam mangkuk kecil.
 2. Sapukan campuran ini ke seluruh muka dan leher.
 3. Biarkan selama 20 minit sebelum bilas dengan air suam.
 4. Amalkan ini seminggu sekali untuk melihat perubahan yang ketara.

3. Minyak Tea Tree

Minyak tea tree adalah antiseptik semulajadi yang bagus untuk membantu mengurangkan jeragat pada kulit. Anda boleh menggunakannya dengan cara berikut:

 1. Campurkan beberapa titik minyak tea tree dengan minyak kelapa.
 2. Sapukan campuran ini ke kawasan kulit yang mengalami masalah jeragat.
 3. Biarkan selama 30 minit sebelum bilas dengan air suam.
 4. Lakukan ini dua kali seminggu untuk mendapatkan hasil yang lebih baik.

4. Teh Hijau

Teh hijau mengandungi antioksidan yang dapat membantu memudarkan bintik-bintik jeragat pada kulit. Ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Rendam sebiji teh hijau dalam segelas air panas selama 5 minit.
 2. Saring air teh dan biarkan ia sejuk.
 3. Gunakan bola kapas untuk mengaplikasikan air teh pada kawasan kulit yang mengalami masalah jeragat.
 4. Biarkan selama 10 minit sebelum bilas dengan air sejuk.
 5. Amalkannya sekali sehari untuk mendapatkan hasil yang lebih baik.

Kesimpulan

Dengan menggunakan penyelesaian semulajadi seperti lemon, yogurt dan madu, minyak tea tree serta teh hijau, anda boleh mengatasi masalah jeragat kulit secara semulajadi dan efektif. Penting untuk melaksanakan rawatan ini secara konsisten dan mengambil masa untuk melihat perubahan yang ketara. Jika masalah jeragat yang teruk disarankan untuk mendapatkan nasihat daripada pakar kulit untuk penyelesaian yang lebih terperinci. Jika masalah anda berlarutan atau bertambah teruk, sila berjumpa dengan doktor kulit untuk pemeriksaan lanjut.

Tiada masa untuk sediakan bahan-bahan semulajadi di atas? Tekan di sini untuk dapatkan segera produk Dermags yang sesuai mengikut jenis kulit anda.

2 thoughts on “Rawat Jeragat dengan 4 Bahan Semulajadi”

 1. Nak tnye saya ada guna satu produk untuk kulit kering Nin setiap kali saya cuci muka selalu berasa kulit ketarik/tegang tapi lepas pakai pelembab rasa ok.. tapi selama ni,saya pakai ok je x tumbuh jerawat tapi sekaramg ada tumbuh jerawat pasir satu ii, tapi bila satu jerawat pasir tu sembuh dia tinggalkan satu bintik hitam.. apa yang berlaku sis produk tu sesuai ke x, bintik hitam yang keluar selepas jerawat pasir tu boleh hilng ke sisi🙏🏻😭😭

  1. Daripada cerita puan nampaknya puan mempunyai kulit jenis kering. Kebiasaan cleanser ada bahan yang boleh mengeringkan kulit. Boleh cuba produk lain yang lebih sesuai ataupun boleh juga cuba Dermags Intensive Brightening Cleanser. Dengan formula baru produk Dermags tak mengeringkan kulit.

   Berkenaan dengan bintik hitam selepas jerawat pasir sembuh. cuba puan amalkan scrub muka dulu ye. Tapi pilih scrub muka yang jenis gentle sebab lebih sesuai dengan kulit jenis kering.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart